Vaccinationsplan over Pneumokokker

Fra i dag er vaccination mod pneumokokker gratis for personer, der er fyldt 65
 
Fra i dag kan alle personer, der er fyldt 65 år blive gratis vaccineret mod pneumokokker. Tilbuddet skal bidrage til at sikre, at personer, der er i særlig risiko for svær pneumokoksygdom, ikke bliver ramt af sygdommen under COVID-19 epidemien.
15 JUN 2020
Pneumokokker er bakterier, der kan forårsage meningitis, blodforgiftning og lungebetændelse. Personer over 65 år er i øget risiko for at udvikle disse alvorlige sygdomme, hvis de bliver smittet med pneumokokbakterier, og fra i dag kan de derfor blive gratis vaccineret.

Tilbuddet om pneumokokvaccination er en del af en samlet vaccinationspakke, som regeringen har vedtaget i forbindelse med corona-epidemien. Formålet med vaccinationspakken er at forsøge at beskytte personer i særlig risiko under COVID-19 epidemien mod at bliver ramt af andre infektionssygdomme.

Alder og kronisk sygdom øger risikoen
Fra april blev personer med visse kroniske sygdomme tilbudt gratis pneumokokvaccination, og nu er tilbuddet udvidet til også at gælde alle, der er fyldt 65 år.

”Vi ved, at alder og kronisk sygdom har betydning for, hvor sårbar man er over for pneumokokker. Disse grupper er samtidig i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19, og vaccination mod pneumokokker skal sikre, at de ikke samtidig rammes af en alvorlig pneumokok-infektion under COVID-19-epidemien,” siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg og tilføjer:

”Vaccinationen beskytter ikke mod COVID-19, men mod pneumokok-infektion og de alvorlige tilstande, der kan opstå i den forbindelse”.

Tilbuddet om gratis vaccination gælder fra og med den 15. juni 2020. For at udbrede kendskabet til tilbuddet lancerer Sundhedsstyrelsen en kampagne, der primært kommer til at køre efter sommerferien. Kampagnen sætter fokus på, at pneumokokvaccination er svært at sige, men let at få og skal bidrage til at øge vaccinationstilslutningen blandt målgruppen.

Læs mere
Find mere information om vaccinationen mod pneumokokker

Sådan får du vaccinationen mod pneumokokker
Vaccination mod pneumokokker finder hovedsageligt sted hos egen læge.
Foruden alle, der er fyldt 65 år og derover, er vaccinationen også et gratis tilbud til personer, som er i særlig risiko.
Du kan læse mere om vaccinationen, og hvem der er omfattet af tilbuddet her